Imetät kaikessa rauhassa. Yhtäkkiä vauva irroittaa otteensa ja alkaa huutaa täyttä huutoa. Ei suostu millään tarttumaan uudelleen tai kenties ei suostu edes aloittamaan, vaikka tiedät että nälkä on. Tulee herkästi itselle tosi kurja olo, mitä teen väärin, onko maito pahaa, onko vauvalla joku hätänä? Joskus rintaraivarien taustalla voi olla esimerkiksi refluksi tai korvatulehdus, mutta useammin kyse voi olla vaikkapa hitaasta herumisesta, maidon suihkuamisesta, ateriarytmin muutoksesta (ei sillä olekaan vielä nälkä, vaikka luulit), tai siitä että vauvaa imututtaa, mutta ei ole nälkä ja maito mokoma vaan valuu suuhun koko ajan! Ympäristössä voi olla liikaa katseltavaa, tai sitten liian vähän. Aina syy ei ole helposti selvitettävissä, vaan jää mystiseksi, kuten moni asia vauvan kanssa.
Tässä muutamia meillä toimineita keinoja, lisää vinkkejä voit lukea täältä.
1. Kävele. Voit kokeilla rauhoittaa vauvan kävelemällä (tai antaa toiselle rauhoitettavaksi) ja istua uudelleen imettämään, mutta tietyssä vaiheessa meillä ei auttanut kuin kävellä imettäessä alakertaa ympäri. Alkuun tämä tuntui ihan mahdottomalta ajatukseltakin, mutta alkoi pian sujua, kun en muutakaan keksinyt.
2. Tutti. Välillä vauva vielä pulivuotiaanakin hermostuu rinnalle, ja silloin tutti auttaa rauhoittumaan. Sitten vauva syliin imetysasentoon ja rauhalliselta tyypiltä tutti pois ja tissi suuhun.
3. Anna pullosta. Tämä on kaksiteräinen miekka. Joskus saimme pullosta maitoa syöttämällä yliväsyneen ja nälkäisen vauvan rauhoittumaan niin, että hän jaksoi sitten pienen maitoannoksen jälkeen imeä paremmin rinnastakin. Kuitenkin pullo voi myös pahentaa rinnan hylkimistä, jos sieltä tulee helpommin maitoa kuin rinnasta. Varmista siis, että tuttikoko on sopiva, ettei pulloruokailu käy liian helpoksi lapselle, jota on tarkoitus vielä imettää.
4. Nosta olkapäälle ja röyhtäytä. Joskus kesken hyvin alkaneen ruokailun vauvalle saattaa tulla kivulias ilmakupla mahaan tai ruokatorveen, josta eroon pääsy helpottaa heti.
Rintaraivarit tuntuvat äidistä tosi pahalta. Ne eivät kuitenkaan yksinään ole missään nimessä merkki siitä, että imetys pitäisi lopettaa, ja ne helpottavat yleensä jonkin ajan kuluttua. Jos kuitenkin tuntuu siltä, että asia on todella hankala ja kuormittava, etkä enää jaksa yrittää, niin tietenkin imetyksen voi myös lopettaa. Varmista, että olet tehnyt omasta mielestäsi riittävästi, jotta ei sitten tarvitse pohtia myöhemmin, luovutinko liian aikaisin. Omaa mielenterveyttään ei kuitenkaan missään nimessä kannata imetyksen alttarille uhrata. Joskus auttaa jo se, että antaa itselleen luvan antaa korviketta esimerkiksi seuraavana päivänä tai parin päivän päästä. Se saattaa rentouttaa kireää ja huolestunutta äitiä niin, että tilanne alkaakin sillä aikaa helpottaa.
Disclaimer: Tunteisiin ja käyttäytymiseen liittyvät jutut ovat tietysti yksilöllisiä. Tarkoitus on kertoa, mikä meillä on toiminut, jos vaikka samat jutut sattuisivat auttamaan muitakin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti