lauantai 4. tammikuuta 2014

Pikkuvauva ja nukkuminen

Blogin lukijakunnassa on useampia odottavia tai vastasyntyneen äitejä, joten kaivoin noin vuoden vanhat muistiinpanot esiin. Vastasyntynyt nukkuu miten sattuu, ja valitettavan usein seurusteluntarvetta olisi yöaikaan, kun taas päivällä nukuttaa. Rytmin kääntäminen on haastavaa, mutta tuo öihin lisätunteja unta, joten siihen kannattaa panostaa. Tässä keinoja, joilla meidän yökukkujan rytmi saatiin käännettyä.

- Älä anna vauvan nukkua päivällä yli 3 tuntia putkeen, vaan herättele tarvittaessa syömään.
- Päivällä syömisen jälkeen vaipanvaihto, jonka jälkeen seurustelua (ettei nukahda heti syötyään).
- Päivällä pidetään valot päällä, ei sammutella vaikka vauva nukkuisikin.

- Myös radiota tms mölytoosaa voi pitää päivällä halutessaan päällä.
- Jos iltaisin ei tunnu oma maito riittävän vauvan tihenevään tankkaukseen, kannattaa päivällä käyttää maidonkerääjää ja mahdollisesti jopa pumpata aamupäivän syötön jälkeen maitoa talteen jääkaappiin tai pakkaseen, jolloin sen voi illalla antaa pullosta. Toki voi antaa illalla myös korviketta annoksen, että vauva saisi varmasti vatsansa täyteen, teet niinkuin itsestä tuntuu hyvältä.
- Yöllä huoneessa on hämärää, mutta ei niin pimeää, että et näkisi imettää (valaistusvinkki).

- Makuuhuoneen lämpötilan on hyvä olla ennemmin hiukan viileä, kuin kuuma. Ja vauvalle toki riittävästi päälle.
- Kokeile kapaloa, unipussia, kevyttä peittoa, että näet missä vauvasi viihtyy parhaiten.

- Iso pinnasänky voi tuntua liian avaralta, kääri siis vauvan peitto rullalle ja taivuta U:n muotoon vauvan ympärille.
- Jotkut vauvat haluavat rätin naamalleen nukkuessaan, toiset eivät missään nimessä. Ei rättiä -tyypeille voi silti tuoda turvallisuudentunnetta, jos pään vieressä on jotakin. Itse käärin pienen pussilakanan rullalle ja tein siitä omegan muotoisen pötkylän pään ympärille, ei toki kasvoihin kiinni.
- Kannattaa kokeilla myös pienelle vauvalle välillä kylkiasentoa, joka voi olla miellyttävämpi kuin selällään (vaatii tukemista sivuilta, että pysyy).
- Pinnasängyn sijoitteluun kannattaa panostaa, meillä toimi parhaiten sivuvaunu. Jos taas nukutte kaikki parhaiten samassa sängyssä, teette niin.

- Ongelmana voi myös olla herääminen omaan kylmään sänkyyn siirrettäessä imetyksen jälkeen. Ratkaisu on "hämäysräsy", eli pidät räsyä vauvan selän alla imettäessäsi ja siirrät sen kanssa sänkyyn, niin vauva ei huomaa lämpötilaeroa. Jotkut käyttävät jopa lämmitettyä kaurapussia sängyn esilämmitykseen ennen vauvan palautusta sinne.

Hyviä öitä kaikille!

Ei näin. Paksu peitto viskattu vastasyntyneen päälle miten sattuu. Vanhemmat saakoot anteeksi, kun kyseessä oli ensimmäinen yö kotona esikoisen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Saatat tarvita myös näitä vinkkejä: