sunnuntai 25. tammikuuta 2015

Kuinka asia esitetään

Taaperon kanssa siirtymävaiheet ovat usein vaikeita, samoin jatkuva kieltäminen käy hermoille, varsinkin kun sitä ei oteta kuuleviin korviinkaan.


Siirtymävaiheissa auttaa, kun pilkot asian pienempiin osiin. "Mennään sisään syömään" voi kuulostaa nälkäisen ja väsyneen, täyteen toppavarustukseen puetun taaperon mielestä aivan ylitsepääsemättömän hankalalta ja pitkään kestävältä puuhalta. Aloita sanomalla "mennään tuonne kotiovelle ja sitten siitä sisään." Kuvaa aina vain yksi askel ja välittömästi sitä seuraava, jotta lapsi tietää mitä odottaa. "Nyt riisutaan ja sitten pestään kädet."


Kieltämiseen olen saanut kullanarvoisen vinkin hyvältä ystävältä. Taaperoikäiselle (ja ehkä vähän vanhemmallekin) on tärkeää antaa kiellon ohella ohje siitä, miten tavaraa kuuluu käyttää tai miten tilanteessa kuuluu käyttäytyä. Jo pienelle kannattaa lyhyesti perustella kieltojen syitä. "Älä taivuttele sitä kirjaa noin" voi yksinään johtaa siihen, että taapero vain jatkaa (toki vain näyttääkseen, miten ei saanut tehdä). "Älä heittele sitä vaippaa, tule laittamaan se tänne roskikseen" toimii paljon paremmin, kuin pelkkä kielto. Aikuisten puhetta vinkumalla ja vikisemällä keskeyttävä taapero hiljeni odottamaan vuoroaan, kun hänelle selitettiin, että "nyt mummi kertoo äidille tämän jutun ja sitten leikkii taas sinun kanssasi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Saatat tarvita myös näitä vinkkejä: