torstai 29. toukokuuta 2014

Automatkailua

Tässä muutamia vinkkejä automatkailun helpottamiseen:Lämpötila
- Jos autossa ei ole valmiiksi tummennetut takalasit, ovat takaikkunoisen aurinkosuojat tarpeen. Bilteman imukuppikiinnitteiset eivät aurinkoisella säällä kauaa ikkunassa pysyneet, mutta tämä ripustetaan ikkunan varaan, joten putoaminen ei ole ongelma. Ulos näkisi helpommin, jos kuvioita ja pylpyröitä ei olisi, mutta suojasta saa tarvittaessa nostettua alaosan ylös. Aurinkosuoja vähentää myös lapsen istuimen kuumenemista auton ollessa parkissa aurinkoisella paikalla.
- Monenmerkkisiin istuimiin saa valmistajan oman, viilentävän päällisen, mutta nyt markkinoilla on myös merkistä riippumaton päällinen, Aeromoov. Siitä löytyy erikseen koot kaukalolle, turvaistuimelle ja turvavyöistuimelle (ja voi toki käyttää vaunuissakin).
- Anna lapsele riittävän usein vettä, isommalle voit antaa vesipullon takapenkille.
- Pue talvella lapselle sopivasti lämpeävää autoa varten ja käytä vaikka peittoa aluksi lisänä.
- Käytä sisätilanlämmitintä.

Viihde
- Kiinnitä leluun (esim helistin) naru ja solmi toinen pää kiinni lasta vastapäätä olevan istuimen niskatukeen (niin, että naru ei yletä lapsen kaulan ympäri). Näin lelu ei huku autoon pudotessaan.
- Isommille iän mukaista tekemistä, toki pahoinvoinitaipumus huomioon ottaen.
- Soita lapselle miuluisaa musiikkia tai laula itse, ainakin silloin, kun takapenkillä protestoidaan.

Pahoinvointi
- Pahoinvointiin taipuvaiselle ei kannata antaa autossa luettavaa, piirrettävää tai muuta liian tarkkaan tuijotettavaa, vaan enemmin kuunneltavaa musiikkia tai satukasetteja, tai erilaisia tehtäviä, liittyen ulkoa etsittäviin asioihin.
- Alle 3-vuotiaan suositellaan matkustavan selkä menosuuntaan, mutta hankalan pahoinvointitaipumuksen vuoksi voi olla perusteltua kääntää kasvot menosuuntaan jo aikaisemmin.
- Viileydestä huolehtiminen on tärkeää myös pahoinvoinnin kannalta.
- Tasainen ajotyyli vähentää pahoinvointia. Nimim. ajoin miehen autolla pitkästä aikaa ja lapselta tuli mustikkakeitot ulos, onneksi vasta auton ulkopuolelle...
- Kannattaa välttää ruokailua juuri ennen automatkaa, varsinkin maitotuotteita ja tietenkin hyvin sotkevia ruoka-aineita kannattaa välttää.
- Raikas xylitolipastilli tai purukumi voi auttaa huonon olon jo iskettyä päälle.

Ajoitus
- Taukoja on pidettävä usein ja esimerkiksi ruokailutaukoa varten kannattaa varata riittävästi aikaa, jotta lapsi saa myös jaloitella ja/tai leikkiä syömisen jälkeen. Ruokakin ehtii hiukan laskeutua ja mahdollisesti vatsa toimia. Yli kahden tunnin ajopätkiä ei kannata suunnitella, ellei lapsi nuku. Useamminkin voi tehdä pieniä pysähdyksiä levähdyspaikoille raitista ilmaa haukkaamaan.

Turvallisuus
- Takapenkillä ei napostella, koska jos ruoka menee väärään kurkkuun, on moottoritieltä hidasta pysähtyä auttamaan. Ruokailuja varten pysähdytään.
- Autossa riittää kevyempi haalari/takki talvellakin ja sitä vasten vyöt saa tiukemmin kiinni, kuin toppavaatteita.
- Lasta ei jätetä autoon yksin esimerkiksi kauppareissun ajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Saatat tarvita myös näitä vinkkejä: