sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Idiootin opas vauvanvaatteiden valintaan, osa 1: Bodyt

Esikoista odottavana tai ensi kertaa vauvalle vaatteita ostavana saattaa olla melko pihalla kaupan vaatehyllyjen äärellä. Tässä muutamia huomioita vaateostoksille ihan pientä vauvaa varten. Ensimmäisessä osassa käsitellään yleisesti vaatekoon valintaa ja sitten erilaisia bodymalleja.

Yleistä vaatekoista

Eri valmistajien vaatekoissa on yllättävän suuria eroja. Esim Lindexillä, KappAhlilla ja H&M:llä on ajateltu vauvan käyttävän vaatetta suunnilleen kokolappuun merkittyyn pituuteen asti, ei yhtään yli. Tutalla ja Marimekolla taas vaate alkaa vasta näyttää suunnilleen järkevältä vauvan tullessa kokolapun pituuteen ja vaate mahtuu vielä pitkään sen jälkeenkin. Kaappiin vaatteita lajitellessaan kannattaa siis ottaa tämä huomioon ja verrata vaatekappaleita toisiinsa, ettei pienemmät vaatteet jää vahingossa käyttämättä. Tuliaisena vauvalle 56-62 sentin vaatteet ovat turvallisimpia, sillä isompikokoisena syntyvä vauva ei välttämättä mahdu missään vaiheessa pienimpään kokoon. Kolmekuisena keskimääräinen vauva on noin 60-62 senttiä, puolivuotiaana 68-74 ja 1-vuotiaana 74-80 senttinen.

Bodyt
Body on siis se sellainen paita, joka ulottuu haaroihin asti ja suljetaan sieltä neppareilla (tämä huomautus niille oikeasti vauvanvaatteista mitään tietämättömille).

Suurin osa vanhemmista pitää ihan pienellä (0-3kk) vauvalla kietaisubodeja helpoimpina käyttää. Niissä siis vaatetta ei tarvitse pujottaa sen suuren pallon yli, joka kiinnittyy vartaloon ohuella ja hetkuvalla varrella. Kietaisubodyn voi levittää alustalle, asettaa vauvan sen päälle ja pujottaa hihat (hankalin osuus) ja sitten etsiä neppareille kaverit (tämä osio vaatii hiukan keskittymistä). Kietaisubody myös lämmittää pientä vartaloa hiukan enemmän, kun siinä on vatsan ja rintakehän alueella kaksi kerrosta. Näitä siis suosittelisin ainakin 50-56 sentin kokoluokassa, ja ovat ne myöhemminkin käteviä.

Kietaisubody

Joistain bodeista löytyy hihansuista käänteet, jotka saa käännettyä vauvan käsien päälle, sisäänrakennetut tumput siis. Nämä ovat erittäin kätevät, pieni vauva kun helposti raapii naamaansa vahingossa. Toinen hyödyllinen juttu on kaksi riviä neppareita haara-osassa, se nimittäin pidentää vaatteen käyttöikää. Jos törmäät kuteeseen, jossa on molemmat kaksi juuri mainittua ominaisuutta ja lisäksi on kietaisumallia, osta niitä samantien monta, koska olet löytänyt Maailman Kätevimmän Vaatteen. Hanki näitä valmiiksi vaikka tuliaisiksi ystävienkin vauvoille.

Kesävauva tarvitsee sekä lyhyt- että pitkähihaisia vaatteita, talvivauva ehkä enemmän pitkähihaisia. Pään yli pujotettavien bodien kaula-aukoissa on eroja. Tyypillisesti vasemmalta olalta löytyy kaksi nepparia. Toinen vaihtoehto (omasta mielestäni parempi ja venyvämpi) on venekaulus, jolloin ei tarvitse availla eikä sulkea mitään nappeja, vaan molemmilla olkapäillä olevat laskokset avartavat kaula-aukon pukiessa riittävän suureksi ja sulkevat sen päällä ollessa mukavasti.

Venekaulus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Saatat tarvita myös näitä vinkkejä: