keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

SePa ja NiPa

Osalla vauvoista näyttää olevan yksilöllisen anatomiansa, vilkkaan aineenvaihduntansa tai jonkun muun ominaisuuden vuoksi taipumusta selkä- tai niskakakkailuun. Kakka siis falskaa vaipasta selkäpuolelta ja kurkistaa sieltä (=selkäkakka eli SePa) tai leviää voimalla ylöspäin niskaan asti (=niskakakka eli NiPa).

Jos vauvallasi on taipumusta tällaiseen, suosittelen kokeilemaan seuraavia vinkkejä:

- Pidä syöttäessäsi vauvan selkäpuolen ja sohvatyynyn välissä suojaa. Kun vauva syö, se kakkaa ja sohvatyyny (tms) joutuu pyykkiin. (Testattu on.)

- Älä poistu kotoa ilman vähintään kolmea settiä varavaatteita. Myös sukkia. (Omaa kokemusta.)

- Kokeile laittaa kertakäyttövaipan päälle kestovaipan kuoriosa. Se saattaa estää selkäkakan. (Vinkki keskustelupalstalta, en ole kokeillut.)

- Jos ja kun vahinko on tapahtunut, ongelmana on saada kakkainen body vauvan pään yli ilman, että koko vauva täytyy kylvettää. Käännä bodyn haaraosa bodyn selkäosan sisäpuolta vasten, mutta älä kosketa sillä vauvan kakkaista selkää. Näin saat sinetöityä suurimman osan likaantunutta vaatetta ja body on helpompi riisua pään yli. Kietaisubodien kanssa tätä ongelmaa ei toki olekaan. (Vinkki saatu kaverilta.)

- Selkäkakkailu helpottaa, kun vauva saa kiinteää ruokaa ja kakka kiinteytyy.

Joskus ei auta kuin pestä koko vauva.

3 kommenttia:

 1. Tähän on pakko lisätä: älä poistu koto ilman vaihtopaitaa itselleen j muovipussia johon kakkaiset vaatteet saa lavuaarikylvetyksen jälkeen. Nimim. kokemusta on!

  VastaaPoista
 2. Yhdyn tähän. Vauvan pesu nipan jäljiltä saamatta sitä omalle paidalle on myös taitolaji. Sitten jos nipa tulee harvoin, pitää muistaa säännöllisin väliajoin, että hoitolaukun vaihtovaatteet mahtuvat vielä päälle. Nimim kokemusta liian pienistä vaihtovaatteista. =)

  VastaaPoista
 3. Hyviä pointteja, vaihtopaidalle on mullakin ollut käyttöä, kun vauva oksensi kavereiden tupareissa pitkin selkää...
  Meillä ei aikanaan ehtinyt tuota vaihtovaatteiden pieneksijäämisongelmaa olla, mutta nyt vaara on ihan todellinen, täytyypä tarkistaa tilanne!

  VastaaPoista

LinkWithin

Saatat tarvita myös näitä vinkkejä: