maanantai 7. huhtikuuta 2014

Lapsiperheen lääkekaappi

Lääkekaappia kannattaa alkaa päivittää lapsiperheen tarpeita ajatellen jo odotusaikana. Tässä tärkeimmät tarvikkeet, joita tarvitaan lapsiperheissä alvariinsa.



-perusvoide kuivalle iholle ja lieviin iho-ongelmiin, mieluummin apteekin tuote, kuin maitokaupan.

-Bepanthen joka naarmuun, näppyyn ja nirhaumaan.

-Hydrocortison niihin näppyihin, jotka ei muutamassa päivässä ole parantuneet yllämainituilla keinoilla.

-Panadol + Burana, reseptillä Pronaxen kipuun ja kuumeeseen, yhdessä ja erikseen (ei Buranaa ja Pronaxenia yhdessä). Koko vuorokaudeksi saa parhaan kivunlievityksen kun antaa päivällä 4 tunnin välein vuorotellen Panadolia ja Buranaa ja yöksi Pronaxenin (jonka vaikutusaika on 12 tuntia).

-Floridral tai Osmosal vatsataudin varalle. Suola-sokeriliuos pysyy sisällä paremmin kuin maito ja sisältää vatsataudissa menetettyjä tärkeitä aineita juuri oikeassa suhteessa. Periaatteessa juoman pitäisi maistua hyvältä, jos lapsi on nestevajauksessa ja pahalta sitten, kun sitä ei enää tarvita. Aina lapsi ei kuitenkaan suostu juomaan, jolloin kannattaa kokeilla vaihtaa makua (Floridral Osmosaliksi tai päinvastoin) tai sitten on juotettava muutama milli kerrallaan ruiskulla suupielestä. Pieni lapsi kuivuu nopeasti oksentaessaan ja ripuloidessaan.

-kylmäpakkaus kuhmuihin (niitä tulee jokaiselle, toisille yksittäin ja toiset keräävät otsaan hienoja rivejä erivärisiä mustelmia).

-laastareita tarvitaan myös ennen pitkää, ja niitä löytyy jos jonkinlaisilla kuvilla, mutta myös pehmeällä karvapinnalla, jolloin laastarin silittely auttaa lasta toipumaan saamastaan vammasta (ilmeisesti, en ole kokeillut). Apteekista löytyy myös laastarienpoistoliuosta, jolla inhottava laastarin irroitusvaihe saadaan helpommaksi, mutta tätäkään ei kyllä löydy omasta kaapista.



- Aeriusta kannattaa harkita, jos lapsella on todettu jokin ruoka-aineallergia, koska allergialääke on kiva antaa heti, jos lapsi saa vahingossa allergisoivaa ruoka-ainetta. Myös kotona tehtävät sietokokeilut voi tehdä turvallisemmin mielin, kun allergialääkettä on kaapissa. Vaatii reseptin.

-aurinkorasvaa tarvitaan kesällä, vaikka lasta pitäisikin varjossa. Valitsevauvalle tai ihan pienelle lapselle vain fysikaalisen suojan sisältävä voide (esim. Aco) ja innokkaalle polskijalle vedenkestävä yhdistelmä (kemikaalinen+fysikaalinen suoja).

-itikankarkotukseen kaikkein pienimmille löytyy apteekista vaatteisiin kiinnitettäviä laastareita (Mitosyl), joita pitää välillä rapsutella karkoitustehon säilymiseksi, mutta vauvan iholle ei tarvitse laittaa mitään tuotetta eikä suihkia vaatteisiinkaan aerosoleja. Toinen vaihtoehto on perinteisempi karkoitusaine Free, joka on käsittääkseni turvallisin ryhmässään ja löytyy myös roll-onina, jolloin hengitysteihin joutuu vähemmän ainetta. Sopii hyvin myös raskaudenaikaiseen käyttöön ja löytyy isoista marketeista.



Unohtuiko jotain? Mitä sinun lääkekaapistasi löytyy?


4 kommenttia:

  1. Anonyymi7/4/14 23:23

    Meiltä löytyy lisäksi puuduttavia korvatippoja sekä desinfiointiainetta ensin navantyngän varalle ja sitten myöhemmin haavojen varalle. Aurinkorasva on tulossa hankintaa, mutta noita itikankarkoitusaineita en ollutkaan tullut ajatelleeksi vielä. =)

    VastaaPoista
  2. Anonyymi8/4/14 06:37

    Lääkehiili puuttuu ainakin meidän kaapista, mutta pitäis kyllä ymmärtääkseni käydä sitä hankkimassa myös.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi8/4/14 21:49

    Keittosuolatipat ja Ampikyy-pakkaus ovat myös tulleet tarpeeseen!

    VastaaPoista
  4. Puuduttavat korvatipat unohtui, niitä meilläkin on ja lääkehiiltä ja kyypakkaus olisi hyvä hankkia myös. Keittosuolatippojen virkaa on meillä toimittanut Physiomer Baby Mist -suihke, ja se on hyvä (siis unohdinko mä senkin?!!). No, onkin tarkoitus kirjoittaa vielä korvatulehduksista erikseen, ihan kaikkea kun ei kannata varmuuden vuoksi hankkiakaan.

    VastaaPoista

LinkWithin

Saatat tarvita myös näitä vinkkejä: