torstai 2. tammikuuta 2014

Eroahdistus

Useimmilla vauvoilla ja taaperoilla on jossain vaiheessa eroahdistusta, joka ilmenee siten, että äidistä ja/tai isistä on tosi vaikea erota hetkeksikään. Erossaolo voi onnistua ongelmitta pidempäänkin, mutta eron hetkellä on kamalaa. Ja myös nukkumaan käyminen on pienelle eron hetki. Tässä muutamia vinkkejä, joita löysin eroahdistuksen kanssa pärjäämiseen.

- se on vaan Vaihe ja menee ohi (tästä on AINA hyvä lähteä liikkeelle)
- yritä välttää pitkäkestoisia tai usein toistuvia eron hetkiä lapsestasi eroahdistuksen ollessa pahimmillaan, lapsesi tarvitsee sinua nyt
- ota syliin, kun lapsi sitä pyytää

Sitten niitä oikeita vinkkejä, jotka meillä auttoivat hiukan:

- vilkuta aina

Vaikka tekisi mieli hiippailla lapsen selän takaa pois huutokohtauksen välttääkseen, tämä ei ole pitkällä tähtäimellä järkevää, koska lapsi oppii, että äiti saattaa koska tahansa kadota, ja sitä pitää vahtia. Aina siis vilkutetaan, sanotaan iloisella naamalla heipat, annetaan pusut ja sanotaan että äiti lähtee nyt ja tulee sitten takaisin. 

- leiki piilosta

Tämä saattaa kuulostaa hassulta, kun eikös sekin ole sitä eroamista. Mutta täten opetat lapselle, että se voi olla hauskaakin. Ensin tietysti leikitään ihan lähekkäin, lapsi menee tyynyn, pyyhkeen tms taakse piiloon ja kurkistelee sieltä. Sanotaan "lapsi meni piiloon" "missä lapsi on" ja "kukkuu" tai "siellähän se lapsi on" kun hänet löydetään. Välillä äitikin menee piiloon ja tilannetaan sanoitetaan vastaavasti. Sitten kurkistellaan huonekalujen takaa ja ollaan piilossa ilman kosketuskontaktia. Vähitellen voidaan mennä eri huoneeseenkin piiloon. Näin kun lapsi jää hetkeksi yksin esim. äidin mentyä eri huoneeseen, hän ajattelee ensin, että "ehkä kyseessä on piiloleikki, menenpä etsimään", entisen "äiti hylkäsi minut!" sijaan.

- pysy johdonmukaisena nukutettaessa

Jos lapsi on osannut nukahtaa itse tähänkin asti, hän ei nytkään tarvitse kädestä pitäjää tai silittäjää nukahtaakseen, vaikka saattaa sitä halutakin. Noudata samaa nukutussysteemiä kuin ennenkin, älä kuitenkaan pahimmassa eroahdistusvaiheessa aloita mitään uutta unikoulua. Toki itkevää saa lohduttaa ja ottaa syliin, jos toinen sitä tarvitsee, mutta lapsi palautetaan aina hereillä omaan sänkyyn. Unille käymistä voi helpottaa, jos vähemmän eroahdistusta aiheuttava vanhempi hoitaa nukutuksen ja toiselle sanotaan hyvää yötä jo hiukan aiemmin.

- anna lapselle ja toiselle vanhemmalle mahdollisuus mukaviin yhteisiin hetkiin

Tämä saattaa onnistua vain, jos et itse ole ihan joka hetki paikalla. Käy siis välillä jossain. Vaikka kampaajalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LinkWithin

Saatat tarvita myös näitä vinkkejä: